LARILAN TILA

 Larilan tilalla harjoitetaan maa- ja metsätaloutta. Mökkivuokraus, kiinteistön huolto ja pienimuotoinen urakointi sivuhommina. Tilalla on ollut 90-luvulle asti lypsykarjaa. Tilan pellot ja laitumet on metsitetty, mutta nyt pikkuhiljaa ennallistamme peltoja ja laidunmaita tilaan, jossa ne ovat olleet vanhempien sukupolvien aikaan. Tässä laiduntavilla eläimillä on erittäin suuri rooli. Jo nyt laiduntamisen positiiviset vaikutukset ympäristöön ja maisemiin ovat näkyvissä. Vuonna 2017 tulivat ensimmäiset lampaat, sitten kanat ja naudat. Eläinmäärää on kasvateltu ja syksyllä 2020 valmistui lammas- ja nautakarjalle uusi, nykyaikainen kylmälampola-pihatto. Toisin sanoen eläimet asustavat sisätiloissa vapaana, eli niitä ei pidetä kytkettynä, kuin hoitotoimenpiteiden ajan. Kaikki eläimet laiduntavat touko-kesäkuulta talven tuloon saakka. Myös talvella eläimillä on ulkoiluun mahdollisuus. Olemme nykymittakaavassa pieni eläintila. Panostamme määrän sijasta laatuun ja tärkein kriteerimme on eläinten hyvinvointi. Hyvän ja lajityypillisen elämän eläneessä eläimessä ovat hyvät lähtökohdat tuotteiden korkealle laadulle. Pyrimme aktiivisesti kehittämään ja parantamaan eläintemme hyvinvointia. (Tähän toimii motivaattorina se, kun näkee, että eläimet ovat terveitä ja ne saavat elää lajinsa tarpeet täyttävää elämää. Myös tietty kiitollisuuden velka kannustaa tähän; antavathan ne meille lopulta elämänsä, jotta me voimme jatkaa omaamme.)

Tilalta myyntipisteestä voi tulla ostamaan karitsan, lampaan ja naudan lihaa sekä katraastamme kehrättyä 100% villalankaa, taljoja ja polttopuita. Toukokuusta lokakuun loppuun on vuokrattavana mökki Kulujärven rannalla, jossa voi viettää haluamansa pituisen loman luonnon helmassa.

Emme ole luomuvalvonnassa, mutta noudatamme monelta osin luomun käytäntöjä sekä viljelyssä, että eläinten pidossa. Suoraan tilalta ostamalla voimme kertoa jopa eläimen nimen, josta lihatuotteesi on saatu, sekä tietysti vaikka sen elämäntarinan, jos haluat tietää... :) Suoramyyntieläimet viemme itse pienelle lähiteurastamolle, jossa ne teurastetaan, leikataan ja pakataan, mahdollisesti myös pakastetaan. Haemme lihat ja ne ovat noudettavissa tuoreena/pakasteena tilalta tai tapauskohtaisesti myös toimitus Ilomantsiin ja lähikuntiin mahdollinen. Larilan tila löytyy facebookista ja instagramista. Tykkäämällä tai seuraamalla meitä näkee maa- ja metsätilan iloja, suruja ja töitä, eläinten kuulumisia, sekä mitä tuotteita ja milloin saatavana. Varauksia/tilauksia voi tehdä näiden sivujen kautta tilauslomakkeella, soittamalla tai facebookin/instagramin kautta.

Olemme lähiruuan tuottajia, kuluttajia ja voi sanoa, että se on myös elämäntapamme. Itse kasvatettu tai lähellä ja kestävästi, puhtaasti ja laadukkaasti tuotettu ruoka, jossa luontoarvot on otettu huomioon, on lähellä sydäntä. Ostamalla suoraan tilalta voi vaikuttaa siihen, että pientiloja olisi myös tulevaisuudessakin. Kiitos :)Pienet karitsat pötköttelevät mielellään lähekkäin. Näin niillä on lämmin ja turvallinen olo sillä aikaa, kun niiden emot ovat syömässä.
Pienet karitsat pötköttelevät mielellään lähekkäin. Näin niillä on lämmin ja turvallinen olo sillä aikaa, kun niiden emot ovat syömässä.

Tilalla on 2 itäsuomenkarjan lehmää (kyyttö) emolehminä, eli ne poikivat kerran vuodessa vasikan, jotka ne saavat hoitaa ja imettää itse usean kuukauden ajan. Lehmät poikivat keväällä-kesällä ja ne saavat kasvattaa vasikoitaan laitumilla. Vasikoista tulee vahvoja ja terveitä, kun ne viettävät ensikuukaudet emojen hellässä hoivassa. 

Tilalta löytyy n. 60 uuhta, eli emolammasta. Uuhet karitsoivat kerran vuodessa. Ne hoitavat ja imettävät karitsansa 2-3 kuukauden ikään, jolloin ainakin pässit on vieroitettava emoista. Emot ovat suomenlampaita, finndorsetteja ja texel-suomenlammas risteytyksiä. Syntyvistä karitsoista osa on risteytyksiä ja osa puhtaita suomenlampaita. Isä-pässien rodut ovat suomenlammas, texel ja dorset. 

Vaalimme karjanpidossamme upeita suomalaisia alkuperäisrotujamme. Tilaltamme ostamalla voi osaltaan vaikuttaa näiden sisukkaiden suomalaisten karja- ja lammasrotujen säilymiseen. Niistä saa korkealaatuisia tuotteita; maitoa, lihaa, villaa, turkiksia ja terapiaa puhumattakaan, mitä ne antavat ympäristölle, luonnolle ja maisemalle. Onhan maalaismaisemassa laiduntava lauma myös silmälle ilo.